Saturday 11 February 2012

Kuih Serimuka



Serimuka ialah kuih tradisional yang sentiasa malar segar (evergreen). Kuih ni tak jemu dimakan, baik generasi lama atau muda. Lebih istimewa lagi dibuat untuk minum petang bersama keluarga, atau pun sekali-sekala ketika bersantai bersama kak limah di serambi. Bukan hantu kak limah ye...ni kak limah jiran sebelah yang baik hati....


Untuk sesiapa yang nak mencuba, ni resepinya...


Bahan lapisan bawah:
500gm beras pulut
400ml santan cair
Sedikit garam


Bahan lapisan atas:
120gm tepung gandum
120gm tepung jagung
140gm gula
450ml santan pekat
½ sudu teh garam
300ml air
10 helai daun pandan | dikisar dan ambil airnya
3 biji telur


Cara memasak:
1. Untuk lapisan bawahnya, bersihkan beras pulut dan kemudian kukus pulut bersama santan dan garam selama 20 minit. Ketepikan.
2. Setelah masak, keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi.
3. Untuk lapisan atas pula, pukul gula bersama telur hingga kembang.
4. Kemudian masukkan santan yang telah dilarutkan dengan garam diikuti air pandan. Pukul hingga sebati.
5. Akhir sekali, masukkan tepung gandum dan tepung jagung ke dalam adunan tadi.
6. Kacau lagi adunan agar tidak berbiji dan tapiskan.
7. Tuangkan bancuhan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus hingga masak.

No comments:

Post a Comment