Thursday, 2 February 2012

Kitab al-Quran tidak terbakar di rumah kedai yang hangus terbakar

Satu kebakaran melibatkan rumah kedai dilaporkan berlaku di No. 28, Jalan Adil 25/10, Taman Sri Muda, Shah Alam semalam.

Jentera bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Shah Alam kemudiannya dikejarkan ke tempat kejadian bagi menjalankan kerja-kerja pemadaman api di lokasi yang dimaksudkan.

Namun sebaik saja operasi selesai, anggota bomba bertugas dikejutkan dengan penemuan senaskah kitab tafsir Al-Quran yang langsung tidak terjejas keadaan fizikalnya.

Walaupun rumah tersebut musnah akibat kebakaran, namun kitab itu tidak ‘terusik’ dek api dalam kejadian itu.
Naskah berkenaan juga tidak basah dan rosak walaupun pihak bomba menggunakan air dalam kuantiti yang agak banyak dalam operasi tersebut.


sumber : HMO

Nota penulis :
Kejadian sama berlaku pada sebuah rumah rakan saya pada bulan November 2011. Kebakaran bermula pada tengahmalam. Waktu itu semua penghuni rumah sudar tidur. Kebakaran bermula di bilik anaknya. Alhamdullah rakan saya dan suami serta 4 orang anak mereka sempat menyelamatkan diri.

Disebabkan bomba lambat sampai kerana tersilap menemui tempat kejadian, tidak ada apa yang dapat diselamatkan kecuali ayat al-Quran yang tergandung di dinding rumah langsung tidak dijilat api. Ia menunjukkan kemulian al-Quran dan kebesaran Allah untuk orang yang mahu berfikir. Subhanallah.

No comments:

Post a Comment