Wednesday 15 February 2012

Masak Lemak Udang dengan Kacang Panjang


Makan nasi panas dengan lauk masak lemak sangat menyelerakan, ditambah lagi dengan sedikit ulam dan sambal belacan serta ikan bakar. Sesekali keenakannya sukar diungkap..sesekali je la, kalau selalu, mau darah tinggi makan lauk masak lemak ni...untuk sesiapa yang nak mencuba, ianya sangat simple tapi sedap..berikut adalah resepinya.

Bahan-bahan.
500 gm udang
1 inci kunyit hidup
7 biji cili padi (kalau nak pedas, bubuh lebih)
2 batang serai (diketuk)
5 tangkai kacang panjang  (dipotong pendek)
2 cawan santan
1 keping asam keping

Mula-mula, bersihkan udang.
Tumbuk kunyit hidup dan cili padi hingga lumat
Masukkan santan, kunyit dan cili padi yang ditumbuk tadi serta serai ke dalam periuk. Masukkan juga asam keping
Panaskan hingga mendidih. Jangan lupa kawal api supaya santan tidak pecah minyak. Caranya ialah api tidak boleh terlalu kuat atau terlalu perlahan. Jangan sampai kuah mendidih hingga berbuih. Biarkan ia mendidih dalam kadar yang sederhana.
Bila mendidih, masukkan udang. Bila udang dah masak, masukkan garam dan kacang panjang.
Biarkan sekejap, kemudian tutup api. Perasakan masakan ikut selera anda.


No comments:

Post a Comment