Thursday 16 February 2012

Puding Kastard Buah Peach



Puding kastard sedap dimakan sejuk, keenakannya terasa lebih-lebih lagi dalam keadaan cuaca panas ni.
Jom cuba

Bahan-bahan

1 cawan tepung kastard
5 cawan air
1/2 cawan gula

1 tin susu cair
3 tin air
gula secukup rasa
1 tin buah peach
2 sudu makan tepung kastard (bancuh dgn sedikit air)

Cara membuat puding kastard
Campurkan tepung kastard, air dan gula dan dimasak sehingga pekat,likat dan berkilat
Kemudian masukkan ke dalam loyang atau acuan..biarkn sejuk.
Masukkan puding kastard ke dalam peti sejuk

Cara membuat kuah
Masakkan susu cair,air dan gula. Masukkan sekali bancuhan tepung kastard
Masak hingga mendidih dengan api yang sederhana dan dikacau selalu.
(Gula yang di masukkan bergantung kepada tahap rasa manis yang tuan puan kehendaki
Bila dah masak,biarkan ia sejuk
Masukkan ke dalam peti sejuk
bila puding dan sos dah sejuk, masukkan keduanya ke dalam mangkuk,dan campurkan air dan buah peach yang di dalam tin tadi

No comments:

Post a Comment