Tuesday 17 January 2012

Ayam Goreng Gajus

Bahan-bahan:

Isi ayam – dipotong kecil
2-3 ulas bawang putih – dihiris
1/2 biji cili benggala (merah dan hijau)– dihiris sederhana
4/5 biji cili kering -dipotong pendek-pendek
sedikit sos ikan [nampla]
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
gula perang secukup rasa [nak ganti dengan madu pun boleh]
1 sudu besar cili panggang thai [nam prik pau] – kalau takde guna cili merah tumbuk pun boleh
air secukupnya
gajus yg dah disangrai/bakar secukupnya
daun bwg/daun ketumbar – dipotong kasar-kasar
minyak masak dan sedikit minyak bijan
sedikit serbuk lada putih

Cara penyediaan :

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sampai naik bau dan masukkan cili benggala, kemudian kacau lagi 
2. Masukkan ayam hingga agak2  hampir masak
3. Masukkan sos tiram, kicap manis, gula dan sos ikan.
4. Kacau hingga mesra (tambahkan air jika perlu)
5. Masukkan cili kering dan gajus dan lada hitam
6. Gaul dan akhir sekali masukkan daun bawang

No comments:

Post a Comment