Tuesday 17 January 2012

Resepi Chicken Chop

Chicken Chop adalah sejenis makanan barat yang boleh dikatakan sangat di gemari oleh penduduk Malaysia. Masakan ini tidak asing lagi dalam pemakanan seharian kita terutama untuk makan malam. Satu hidangannya sudah cukup untuk mengenyangkan kita. Hidangan ini boleh di rasai dengan beberapa jenis sos. Sos yang biasa di minta adalah seperti sos cendawan dan sos lada hitam. Di bawah ini saya sediakan resepi Chicken Chop yang mudah dan resepi Sos Lada Hitam.  Makanan ini sedap juga dimakan bersama sayuran dan kentang goreng. Selamat mencuba...

Bahan-bahan: 

1 keping peha ayam (dibuang tulang) 
Tepung gandum  (digaul dengan sedikit garam)
Telur (dipukul) 


Cara penyediaan: 

1. Peha ayam dilumurkan dengan tepung 
2. Kemudian, dilumur pula dengan telur 
3. Lumurkan dengan tepung sekali lagi 
4. Akhir sekali, goreng ayam menggunakan kaedah "deep fryer"


Sos Lada Hitam (dimakan bersama Chicken Chop)


Bahan-bahan: 

Stok daging (Cadangan : Brown Stock/ Demi-Glace – boleh didapati di 
pasaraya) 
Sedikit bawang putih dan bawang besar (ditumbuk)  
Lada hitam (dipecah-pecahkan) 
Garam  


Cara penyediaan:

1. Tumis bawang dan lada hitam sehingga naik bau 
2. Tuangkan stok daging dan tunggu hingga mendidih  
3. Masukkan garam secukup rasa 
4. Akhir sekali, tuang sos lada hitam yang telah siap ke atas ayam yang telah 
     digoreng dan sedia untuk di makan.

No comments:

Post a Comment