Sunday 29 January 2012

Resepi Kari Ikan Tenggiri




Bahan-bahan:
4 keping ikan tenggiri
2 biji tomato – belah 4
5 kacang bendi
4 bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 tangkai lada hijau
2 sudu teh serbuk kari – bancuh dengan 2 sudu air
2 cawan santan pekat – dari sebiji kelapa
½ cawan jus asam jawa
1 tangkai daun kari
2 sudu minyak masak
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan bancuhan serbuk kari dan kacau hingga naik bau. Masukkan daun kari.
3. Masukkan santan dan masak hingga mendidih.
4. Masukkan tomato, bendi, dan jus asam jawa. Masak selama 10 minit.
5. Masukkan ikan dan biarkan mereneh buat seketika. Tutup api.
Sedia untuk dihidangkan bersama nasi.

No comments:

Post a Comment