Tuesday 10 January 2012

Sambal Telur Burung Puyuh




Sambal tumis burung puyuh selalunya dimakan bersama nasi lemak, nasi biasa atau boleh juga dimakan dengan roti. Telur puyuh boleh didapati dengan mudah dan murah di Malaysia.

Telur puyuh mengandungi 5 kali zat potassium dan zat besi lebih banyak dari telur ayam. Ia juga mengandungi 13% protein, 140mu-g vitamin B1. Kandungan vitamin A dan B2 telur puyuh adalah 2 kali lebih banyak dari telur ayam.

Telur puyuh tidak memiliki kolesterol jahat (LDL) dan sangat kaya dengan kolesterol baik (HDL).

Untuk mendapatkan  sambal telur puyuh yang enak, anda boleh mencuba resepi di bawah;

Bahan-bahan

30 biji telur puyuh (direbus hingga masak dan kupas kulitnya)
10 biji cili kering (dikisar)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu ikan bilis kering (ditumbuk halus)
½ biji bawang besar (dipotong melintang)
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak
  1.         Tumbuk atau kisar bawang putih dan bawang merah
  2.         Masukkan minyak dalam kuali dan biarkan hingga panas
  3.         Masukkan bawang putih, bawang merah, ikan bilis dan goreng hingga garing
  4.         Masukkan cili kering
  5.         Masukkan air perahan asam jawa dan biarkan hingga sambal masak
  6.         Masukkan telur puyuh dan bawang besar
  7.         Masukkan gula dan garam
  8.         Jika sambal terlalu kering, masukkan sedikit air untuk mengurangkan kepekatannya.

No comments:

Post a Comment